Uitleg voor kinderen

Wat betekent hoogbegaafdheid eigenlijk? Ben je dan gewoon heel slim, slimmer dan anderen, of gaat het ook over andere dingen? En ben je slim in álle dingen of zijn er ook dingen die je misschien niet per se heel goed kan? En voel je je anders als je hoogbegaafd bent? Bén je dan anders? Is het alleen maar leuk om slim te zijn of is het ook wel eens lastig?

Hoogbegaafdheid is meer dan alleen maar slim zijn. Meer dan een hoge intelligentie, want dat is slechts de score uit een intelligentieonderzoek. Bij hoogbegaafden is sprake van een IQ boven de 130. Dit is het geval bij ongeveer 2,5% van de mensen. Dus van elke 100 kinderen op jouw school, zijn er ongeveer 2 of 3 hoogbegaafd.

Naast een hoge intelligentie speelt ook hoe jij in elkaar zit een rol. Wat je leuk vindt om te doen, of je goed nieuwe dingen kan verzinnen of soms anders tot een antwoord komt dan andere kinderen, maar ook of je doorgaat als iets je niet gelijk lukt. Want natuurlijk lukt niet alles jou gelijk! Gelukkig is er ook voor hoogbegaafden nog heeeeeel veel te leren in de wereld en zijn niet alle hoogbegaafden goed in alles. Dat zou wel heel saai zijn, als je alles gelijk goed kon.

Soms is het ook wel eens moeilijk om best slim te zijn. Soms is het lastig als jij op een andere manier denkt dan jouw klasgenootjes. En zij misschien niet naar jouw manier willen luisteren. Of soms wil jij misschien een spel op een bepaalde manier spelen, maar wil niemand anders dat, of begrijpen ze niet goed wat je nou precies bedoelt.

Als je tegen dat soort dingen aanloopt, of als je je afvraagt of je misschien hoogbegaafd bent, kan je bij mij terecht. Ik kan kijken of jij een IQ boven de 130 hebt en ik kan ook kijken of jij op andere gebieden slimmer of sneller bent dan anderen. En als je daar last van hebt, kunnen we samen gaan zoeken naar hoe we dat beter kunnen maken, zodat jij weer lekker op school kan zitten en leren en je geen zorgen hoeft te maken of je het wel op de goede manier doet, of of anderen het wel begrijpen.

Je kunt me altijd mailen of bellen. Voor mijn mailadres of telefoonnummer klik hier

Misschien tot snel!

Jessica